Historia

Rodun kotimaa on Espanja. Kirjoitettua tietoa rodusta löytyy niin kaukaa kuin 1300 –luvulta, jolloin Aragonian kuninkaalla Ramino I El Monjellalla oli muutamia musta-valkeita koiria joita kutsuttiin pyreneittenmastiffeiksi.
Pyreneittenmastiffi on hyvin vanha rotu, joka polveutuu molossi tyyppisistä koirista, joita Foinikialaiset toivat mukanaan Espanjaan kauppamatkoillaan n. 300 e.K.r. Läheisimpinä sukulaisina pidetään vaaleita vuoristokoirarotuja.
Pyreneittenmastiffi toimi vuosisatojen saatossa Aragonialaisten lammaslaumojen vartijana suojellen lampaita susilta ja karhuilta. Pyreneittenmastiffien vartioidessa, laumaa paimensi paimenkoirat. Koirien hännät ja korvat typistettiin, jotta ne eivät repeytyisi kamppailuissa susien ja karhujen kanssa. Typistys on nyttemmin kielletty ja koirat saavat pitää pitkän häntänsä ja luppakorvansa.

Pyreneittenmastiffirodun historiaa voidaan verrata pyreneittenkoiraan, jotka alunpitäen oli sama heterogeeninen rotu, joka toimi samoilla alueilla, samoissa työtehtävissä aina vuoteen 1659, jolloin rodut erosivat toisistaan. Ranskalaiset ryhtyivät jalostamaan pyreneittenkoiraa hovikoiraksi ja ylhäisön lemmikiksi. Espanjan puolella pyreneittenmastiffia pidettiin tämänkin jälkeen tarpeellisena työkoirana, jonka ulkoisia ominaisuuksia ei niinkään jalostettu, vaan työkoiran ominaisuudet ratkaisivat.

Tämän vuosituhannen alkupuolella oli näitten koirien omistaminen luvanvaraista – yksi pyreneittenmastiffi kahtasataa lammasta kohti. Viholliset, joilta nämä koirat suojattejaan varjelivat olivat pyreneittenvuoriston sudet ja karhut. Kun sudet metsästettiin sukupuuttoon vuoristoalueilta ja lisäksi tulivat Espanjan sisällissodan ankeat ajat, katosivat pyreneittenvuoriston jättimäiset susitaistelijat lähes kokonaan.
Daniel Lorensin, Pere Fontin, Jose Masipin ja Rafael Malo Alcrudo ryhtyivät 1970-luvulla kokoamaan jäljellä olevia yksilöitä. Työ rodun elvyttämiseksi aloitettiin noin 70 koiralla, joista kaikki eivät suinkaan edustaneet toivottua tyyppiä, mutta olivat tärkeitä riittävän geenipohjan luomiseksi.
Noin vuodesta 1973 vuoteen 1979 Espanjan rotujärjestön, Mastin del Pirineo de España, päätehtävänä oli huolehtia ja pelastaa ne muutamat hyvät rodun edustajat, jotka silloin vielä tekivät töitä Espanjan vuoristossa. Järjestön seuraavana tehtävänä oli laatia järkevä suunnitelma rodun kasvatustyölle ja rodun kohtuulliselle leviämiselle, ensisijaisesti Espanjassa. Alussa pyreneittenmastiffi vahvisti asemiaan Aragoniassa, rodun alkuperäisessä ympäristössä, ja vähitellen myös muualla Espanjassa. Muutamien vuosien jälkeen kiinnostus rotuun heräsi myös ulkomailla. Ensimmäisenä oli Ruotsi ja muutama kuukausi tämän jälkeen Suomi.

Suomeen ensimmäiset yksilöt tulivat vuonna 1985.

Siirry työkalupalkkiin